Bodemkwaliteit en hoefgezondheid

bodem leefomstandigheden paard huisvesting ondergrond gezonde hoeven hgeofmechanisme

De kwaliteit van de bodem waar je paard over moet bewegen verdient in het kader van hoefgezondheid veel aandacht. De bodem moet het mogelijk maken om te hiellanden. Dit wil zeggen dat hij stevig en veerkrachtig moet zijn of dat de hielen er enigszins, maar zeker niet te veel, in moeten kunnen wegzakken. Een harde, ongelijke of slechte kwaliteit bodem is in ieder geval ongewenst in verband met overbelasting. Een te zachte bodem daarentegen zorgt weer voor te weinig stimulering van het hielgebied.

Riviergrind

Een goede optie is het gebruik van riviergrind. Het verdeelt de kracht maximaal over de onderzijde van de hoef. Je kunt zien dat je paard baat heeft bij deze oplossing als hij er zelf in gaat staan als hij de keuze heeft en er meer tijd doorbrengt dan op andere plekken in zijn leefomgeving. Een goede grindlaag bestaat uit een laag van minimaal 10 centimeter dik riviergrind met een doorsnede van circa 5 tot 10 millimeter. Te kleine grindkorrels kunnen klem komen te zitten in de straalgroeven en daar voor pijn of ongemak zorgen, waardoor het paard weer op de teen gaat landen. Te grote grindkorrels kunnen zoolkneuzingen opleveren. Het beste stort je het grind op een onderlaag van geel zand bedekt met antiworteldoek.

Paddock paradise

Een effectieve manier van huisvesting van je paard, die voor een groot deel tegemoet komt aan de hierboven beschreven eisen, is het zogeheten paddock paradise. Een rondom het terrein lopende route, in de vorm van een breed pad, hier en daar verbonden met een aantal grotere paddocks is het uitgangspunt. Dit pad stimuleert natuurlijke beweging bij paarden. Het concept is gebaseerd op het gegeven dat paarden in het wild steeds dezelfde vaste routes volgen die gebieden met water, voedsel, mineralen en andere interessante elementen met elkaar verbinden.

In het paddock paradise kun je allerlei natuurlijke elementen en uitdagingen creëren om beweging te stimuleren. Zo kun je diverse hooiplaatsen, drinkwatervoorziening en liksteen ver van elkaar verwijderd aanbrengen, inloopstallen of andere schuilmogelijkheden bouwen en een bosrand, bossages of een windsingel integreren. Hoogteverschillen en verharding met tegels, betonplaten of keien zien we ook vaak in het paddock paradise.

Voor een paard met hoefproblemen, zoals hoefkatrolontsteking, is dit niet altijd de beste keuze. Het kan overbelasting en pijn in de hand werken. Loopt je paard al in een paddock paradise rond, kijk dan of je deze elementen kunt verwijderen, vervangen door rubber matten of afzetten met veilige afrastering.

bodem paddock paradise ondergrond huisvesting paard pony ezel weiland

Je wilt meer weten

Hou je van dit soort uitgebreide en objectieve informatie over hoefkatrolontsteking? Het boek ‘Hoefkatrolontsteking : begrijpen, behandelen, voorkomen’ staat er vol mee! 214 pagina’s met toegankelijke, wetenschappelijk onderbouwde kennis, inzichten en adviezen die jou en je paard gaan helpen.