Is mijn hoefverzorger wel goed?

“Ik heb twijfels over het werk van mijn hoefsmid. Wat moet ik doen?” Deze vraag zie ik met regelmaat voorbijkomen op sociale media. De eerste stap is: praat er met hem over. Misschien heeft hij een goede reden om anders te bekappen dan dat jij verwacht.

Concreet en persoonlijk

Wees concreet en persoonlijk in je communicatie. Je maakt geen vrienden als je zegt: “Op Facebook zeggen ze dat u te veel van de straal afhaalt.” Leg hem je twijfels in vraagvorm voor. Vraag bijvoorbeeld: “Ik zie dat u de straal kort snijdt. Mag ik vragen waarom dat is? Ik kan me namelijk voorstellen dat mijn paard juist een flinke straal nodig heeft nu zijn voeten zo gevoelig zijn.” Dit klinkt minder aanvallend.

Luister

Luister goed naar het antwoord en kijk of het logisch klinkt voor jou. In dit voorbeeld kan het zijn dat hij de straalgroeven aan de achterkant openlegt, zodat het vuil uit de groeven kan weglopen. Dit ziet er ingrijpend uit, maar dat is het niet. Bovendien is het noodzakelijk voor hoefgezondheid.

conflicthantering, communicatie, overleg, bemiddeling, escalatie, onderhandeling, compromis, assertiviteit, empathie, oplossingen, conflictresolutie, de-escalatie, communicatieve vaardigheden, conflictpreventie, consensus

Heb je nog steeds twijfels?

Stel gerust een volgende vraag. Kijk wel uit dat je niet gaat zitten doorzagen. Als je bijna zou zeggen: “En toch vind ik de straal veel te kort”, dan moet je misschien eens overleggen met een andere hoefverzorger. Dit kan ook het moment zijn dat je je twijfels wel met anderen gaat delen.

Wees eerlijk

Vertel je hoefverzorger of hoefsmid dat je dit gaat doen. Zeg hem dat je foto’s van de hoeven neemt om die in een facebookgroep of aan een andere hoefverzorger te laten zien. Stel hem ook gerust dat je zijn naam er niet bij zult noemen. Het is verleidelijk om dat te doen, maar op dit moment niet belangrijk.

paardenhoeven, paardenhoef, hoefverzorging, hoefgezondheid, hoefbekapping, hoefonderhoud, hoefproblemen, hoefsmederij, hoefspecialist, hoefsmid, hoefzorg, bekappen, bekapper, prutswerk
Praktijkvoorbeeld: deze hoef is net bekapt 🙁
(foto: … )

Nu geen twijfels meer?

Ben je wel tevreden, dan kun je hem dat ook zeggen. Zelfs de allergrootste, knorrigste hoefsmid hoort graag dat zijn klanten blij met hem zijn. Je zult zien dat hij dan net een stapje harder gaat lopen voor jou en je paard. Echt waar.

Je bent dol op duidelijke antwoorden

Dat komt goed uit. Het ‘Antwoordenboek Hoefbevangenheid‘ staat vol met glasheldere antwoorden op meer dan tweehonderd vragen over hoefbevangenheid en alles wat daar mee te maken heeft.