We hebben het over suikers in het voedsel van het paard, maar eigenlijk zouden we ze koolhydraten moeten noemen. Dat is een bredere term. Er zijn namelijk koolhydraten die geen suiker zijn, zoals fructaan, zetmeel en voedingsvezels.
We kunnen koolhydraten indelen in:
- Enkel- en tweevoudige koolhydraten (mono- en disachariden), zoals glucose (druivensuiker), fructose (vruchtensuiker) en sucrose (bietsuiker). Deze worden ook ‘snelle suikers’ genoemd.
- Fructanen zoals inuline, levan en oligofructose
- Samengestelde koolhydraten (polysachariden), zoals zetmeel en voedingsvezels zoals cellulose, hemicellulose en lignine.
Lignine wordt normaal gesproken niet beschouwd als een koolhydraat. Het behoort tot de niet-koolhydraten. Voor het gemak beschouwen we de voedingsvezels toch gezamenlijk als een koolhydratensoort.
Hooianalyse en etiketten lezen
Als je je hooi laat analyseren en etiketten op paardenvoer leest, kun je ook deze afkortingen van de verschillende soorten koolhydraten tegenkomen. Tussen haakjes staan de Engelstalige afkortingen die ook gebruikt worden.
- EOK: Ethanoloplosbare Koolhydraten = enkel- en tweevoudige koolhydraten (ESC)
- WOK: Wateroplosbare Koolhydraten = EOK + fructaan (WSC)
- NSK: Niet-Structurele Koolhydraten = WOK + zetmeel (NSC)
- SK: Structurele Koolhydraten = voedingsvezels (SC)
Je bent dol op duidelijke antwoorden
Dat komt goed uit. Het ‘Antwoordenboek Hoefbevangenheid‘ staat vol met glasheldere antwoorden op meer dan tweehonderd vragen over hoefbevangenheid en alles wat daar mee te maken heeft.