We nemen gedrag vaak klakkeloos van elkaar over. Vooral als wat we doen op één vlak afwijkt van wat de groep doet, zullen we minder snel kritisch kijken naar de andere aspecten. De hoefsmid, die met roodgloeiende ijzers en allerhande tangen en hamers, onder het paard werkt, wil niet uit balans raken en het paard ongewild brandmerken. Hij werkt daarom staand. Of liever gezegd: voorovergebogen. De meeste bekappers doen dat dús ook. Best jammer, omdat de houdbaarheidsdatum van je rug daardoor steeds verder naar voren komt.
Het is niet alleen jammer, het is ook vreemd. Zo kun je namelijk minder stabiliteit bieden. Niet aan het paard en niet aan jezelf. Je gebruikt kracht om die positie te handhaven, waardoor je meer gespannen bent dan goed is. Als je moe wordt, is de verleiding groot om even door te zetten. Hierdoor ben je minder geconcentreerd en bestaat het gevaar dat de kwaliteit van het werk eronder lijdt. Tenslotte zijn angstige of jonge paarden niet dol op zo’n imposant mens dat naast hen staat en hun been soms te hoog optilt en ze zo uit balans brengt.
Zittend werken
Gelukkig is de oplossing voor de hand liggend: zittend werken, als je met de onderkant van de hoeven bezig bent (de bovenkant doe je nog wel staand of met een bekapstandaard). Ja, het ziet er vreemd uit, zo’n bekapper op een driepotig krukje. Maar in feite is het krukje niet meer dan een ondersteuning voor gehurkt zitten. In geval van nood spring je snel op. Een situatie die maar weinig voorkomt. Bijna alle paarden vinden het juist prettig om zo bekapt te worden. Ook de jonge of bange paarden en de paarden met artrose of andere fysieke problemen.
Werkhoogte
Door de hoek van je onderbeen te veranderen, kun je heel precies de werkhoogte aanpassen. Je doet dit door je voet iets naar voren of naar achteren te bewegen.
Ontspannen werken
Voor je rug, die goed recht en lekker ontspannen blijft, is zittend werken een verademing. Je kunt ook micro-pauzes nemen. Zodra je vermoeidheid of spanning voelt, stop je tien seconden, haal je diep adem, ontspan je je spieren en dan ga je weer verder.
Rust en vertrouwen
Het kootgewricht ligt ontspannen en niet gebogen op je bovenbeen. Met je linkerhand verander je in kleine stapjes de positie van de hoef t.o.v. het kootbeen. Je ontspannen en niet imposante aanwezigheid straalt veel rust en vertrouwen uit. Daar komt bij dat je je misschien iets kwetsbaarder voelt. Je reageert daarom alerter en gerichter zodra je enige spanning voelt opbouwen bij het paard. Rustig als het kan en alert als het moet, is een gouden combinatie.
De gek en zijn krukje
Een volkomen onbelangrijke maar oh zo leuke bijkomstigheid is de gezichtsuitdrukking van sommige traditionele hoefsmeden die jou zo zien werken als jullie klanten hebben bij dezelfde stal. Ze dachten al dat je gek was met je blote-voeten-gedoe, maar nu weten ze zeker dat je knettergek bent. Gek, maar met een gezonde rug en naast een paard dat bijna in slaap valt.